Wat is het verschil in de aankoopkosten van vastgoed in Nederland/België?

Gezien ZwinRegio Vastgoedmakelaars met immokantoor in Sluis en KnoQue | Exclusive Properties met immokantoor in Knokke, aan beide zijden van de grens werken, kennen zij de verschillen en gelijkenissen met betrekking tot de aankoop van vastgoed in Nederland en België. 

In Nederland wordt gewerkt met de termen "kosten koper, ook wel k.k." en "vrij op naam, afgekort v.o.n.". Maar wat wil dit nu zeggen?

Kosten koper heeft eigenlijk altijd betrekking tot herverkoop, terwijl vrij op naam altijd terug komt bij nieuwbouw. Wanneer k.k. achter de prijs staat, betekent dit dat de overdrachtsbelasting en notariskosten voor koper zijn. Momenteel ligt de overdrachtsbelasting in Nederland op 2%. Notariskosten zijn afhankelijk van de offerte van de notaris aan de vragende partij; hier de koper. Meestal komt dit neer op een percentage van 1% tot 1,5%.

Vrij op naam houdt in dat de notariskosten voor verkoper zijn. Er is geen overdrachtsbelasting verschuldigd. Wel kan daarnaast sprake zijn van BTW. Let daarom altijd op of de verkoopprijs, in- of exclusief BTW is. Bij woningen, zoals een villa en een vrijstaand huis, gaat dit  om 21%.. Bij een zakelijke aankoop zijn er nog andere (BTW gerelateerde) factoren om mogelijks rekening mee te houden. Bij specifieke vragen kunt zich altijd richten tot één van onze makelaars.

En hoe werkt dit dan in België? Hier hebben we te maken met registratiekosten en notariskosten. Dus heeft u een nieuwe woning op het oog in Vlaanderen? Informeer dan tijdens de bezichtiging gerust bij onze makelaar welk tarief van toepassing is en wat de verschillen zijn. Het lage tarief is niet van toepassing bij de aankoop van bouwgrond.

Ook in België bieden we met KnoQue immokantoor in Knokke, graag onze diensten aan als het gaat om verkoop, verhuur van - en advies over bedrijfspanden en/of ander zakelijk vastgoed. Het beste neemt u hiervoor persoonlijk contact op met één van onze vastgoed kantoren. Zo hebben we met KnoQue een immokantoor in Knokke en met ZwinRegio een immokantoor in Sluis. Vraag gerust naar de makelaar. Zowel in ons immokantoor in Knokke als ons immokantoor in Sluis helpen onze medewerkers u met veel plezier en professionaliteit verder. 

De notariskosten; ookwel honorarium of ereloon, in België zijn per situatie verschillend. Informeer dus altijd even naar de betreffende kosten.

Financieren van vastgoed brengt soms ook een extra uitgave met zich mee. In beide landen geldt uiteraard, dat er kosten verschuldigd zijn aan de bank, wanneer een hypothecaire geldlening wordt aangegaan. In veel gevallen is een inleg van eigen geld vereist. Natuurlijk kan ook het volledige aankoopbedrag gefinancierd worden met eigen vermogen. Wat het meest gunstig is in uw situatie overlegt u het beste met een financieel adviseur. 

Meer veelgestelde vragen